Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Η γιόγκα στα παιδιά

Ομάδα παιχνιδιού με τεχνικές γιόγκα

Η ομάδα αυτή δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτυχθούν, να ασκηθούν, να συγκεντρωθούν και να χαλαρώσουν, μέσω διαφόρων τεχνικών γιόγκα. Η γιόγκα είναι μια πολύ φυσική διαδικασία εκμάθησης, άσκησης και χαλάρωσης για τα παιδιά. Τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν την προσοχή τους για πολλή ώρα. Παρόλα αυτά, μέσα από τις ασκήσεις σώματος και τις αναπνοές, τους δίνεται η δυνατότητα να μετατοπίσουν την προσοχή τους από τα εξωτερικά ερεθίσματα που τα καθιστούν ανήσυχα και να εστιάσουν την προσοχή τους στο σώμα τους και την αναπνοή, απελευθερώνοντας δυσκολίες και άγχη. Αυτό προάγει άμεσα τη σωματική, νοητική και ψυχική τους ανάπτυξη ενισχύοντάς τα να αναπτύξουν σωματικές δεξιότητες, εξισορροπητικούς μηχανισμούς αυτό – υποστήριξης και νοητικές ικανότητες, όπως η αντίληψη κι η αφομοίωση. Τα παιδιά παρουσιάζουν έφεση στη γιόγκα. Παίρνουν όλων των ειδών τις στάσεις με μεγάλη ενεργητικότητα και ευχέρεια και, φυσικά, γι’ αυτά είναι ένα ακόμη παιχνίδι. Στη σημερινή εποχή τα παιδιά χάνουν τη φυσική τους ευλυγισία σε πολύ μικρή ηλικία. Ίσως εξαιτίας του τρόπου ζωής που τα περιορίζει μέσα σε κλειστούς χώρους, ή πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, κλπ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως κάθε παιδί που μεγαλώνει σήμερα χρειάζεται εργαλεία για να παραμείνει σωματικά και νοητικά υγιές και να αντιμετωπίσει το άγχος. Η γιόγκα είναι μία απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να επιτύχει κανείς και τους δύο αυτούς στόχους.


Οι απλές τεχνικές της γιόγκα βοηθούν τα παιδιά-μαθητές:
· Να βελτιωθεί η συγκέντρωση του νου, η προσοχή και η μνήμη του
· Να δημιουργηθεί ισορροπία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις δυνατότητες για μάθηση.
·Να εκφραστεί καλύτερα το εσωτερικό δυναμικό και η δημιουργική του ικανότητα
·Να αντιμετωπισθεί το σχολικό άγχος, καλλιεργώντας την ηρεμία και τη χαλάρωση

Ο ήρεμος νους είναι αυτός που μπορεί να έχει την μέγιστη απόδοση.

«Φανταστείτε τα παιδιά που κάθονται κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μια καρέκλα και ακούν διάφορους δασκάλους να τους μιλούν επάνω σε ποικίλα θέματα. Η σπονδυλική στήλη έχει γείρει, οι τραπεζοειδής μύες έχουν συσπαστεί, τα μάτια είναι κουρασμένα, τα πόδια έχουν πιαστεί. Σε αυτή τη στάση τι ποιότητα προσοχής μπορεί να έχει ένα παιδί;»

Michelle Flak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου